Temnata Dupka – Berende izvor

Темната дупка на Беренде извор се намира в близост до с. Беренде извор, община Драгоман. Разстоянието от София е 70 км, а от лагера на ЕвроСпелео Форума е на 80 км.

Дължина на пещерата по основната галерия е 493 м, а денивелацията е 95 м.

Пещерата е разположена в Триаски варовици. Тя е част от водосбора на р. Нишава. Денивелацията от реката до входа на пещерата е 130 м. С автомобил се стига по разбит асвалтов път на около 100 м от входа. Входът на пещерата е разположен в голям валог, обрасъл с дървета. Ако терена е кален може да се постави въжен парапет за придържане. Пещерата започва със стръмно низходяща голяма галерия, покрита с блокове. На 70-ия метър се появява реката. В тази част пещерата е развита по висока и тясна диаклаза. В дясно над реката е необходимо поставяне на хоризонтален въжен парапет който в края преминава във вертикален парапет с височина 6-8 м. На 112-ия метър в ляво има тясна галерия с посока входа, а в дясно има сух етаж – старо ниво. Галерията на този етаж, наречена „Фурната“, на две места пресича основната галерия. На дъното на диаклазата са образувани много синтрови езера.

Движението е почти изцяло на камина. Преди дъното, над езерото „Парашутния скок“, има хоризонтален парапет с дължина около десет метра за преминаване. Веднага след него в дясно са останките от „Кактуса“ – красиво образувание, за жалост счупено.

Пещерата завършва с малко езеро и камина завършваща със сифон, водата от който излиза след няколко метра като извор.

Пещерата се обитава от няколко ендемични троглобионтни и стигобионтни вида организми като малочетинестия червей Dellaya bureschi (Oligochaeta) и дребните циклопоидни рачета –  Speocyclops lindbergi, Paracyclops fimbriatus, а също и от  Centromerus lakatnikensis (Araneae).

Температура на пещерата: около 11o C градуса. Голяма е вероятността от намокряне, така че е добре да има резервни дрехи за преобличане.

Маршрут: от входа до дъното на пещерата – около 4-5 часа отиване и връщане.

Сложност: средна

Необходима екипировка
Стандартна екипировка за проникване в хоризонтални пещери – гащеризон, ботуши, каска, осветление, при желание седалка или колан с осигурителен ремък и водещ самохват за самоосигуровка по парапетите.

Друго необходимо
Участниците задължително да си носят вода и някакви енергийни блокчета и/или суха храна. В близост до пещерата няма попътни заведения.

Час за тръгване
Тръгване от „Национален учебен център“ на Червения кръст в 9:00 часа.

Снимки

Снимки от пещера „Темната дупка на Беренде извор” от Тихомира Методиева – Тихич и Цветан Остромски.